5.13.2013

kalah dan menang

Ungkapan Tuan Guru Hj Salleh Sik yang menghuraikan satu ayat dari surah Ibrahim, "Jika kamu bersyukur, jaga elok-elok Kedah ni maka Allah akan tambah lagi nikmat dengan diberi Putrajaya. Namun jika kamu kufur, tak jaga elok-elok Kedah ni maka nantikan azab, Allah ambil balik nikmat." Kata-kata sewaktu amanat sebelum pilihanraya.Alhamdulillah Selangor masih lagi dipegang oleh Pakatan Rakyat.
Namun, aku mencadangkan pada kerajaan negeri terutamanya Adun-Adun, berikan penerangan tentang manifesto kalian tentang pendidikan percuma, hapus tol, harga petrol turun dan sebagainya, masih tidak dapat dilaksanakan dek kerana tidak mendapat kuasa pemerintahan di peringkat pusat.

jangan menjadi backfire oleh masyarakat untuk mengatakan kerajaan negeri tidak melaksanakan manifestonya kerana tidak faham sistem negara dalam mengubah sesebuah polisi dan pelan tindakan dalam pentadbiran.

Bilakah Kemenangan Itu???


Alhamdulillah PRU 13 sudah berlalu. namun tampuk pemerintahan Pusat masih lagi kekal. 
Pelik aku. kenapa rakyat masih memilih mereka.
Andai saja rakyat tahu bahawa mereka banyak merosakkan negara dan merompak khazanah negara.

Kebanyakan rakyat ini, mata duitan. serta tidak celik maklumat. maka mereka itulah penyokong tegar UMNO BN. 
Apalah disalah ertikan peranan kerajaan pada rakyatnya dengan wang parti dalam merayu undi rakyat.

terlalu banyak penyelewengan yang dilakukan oleh pihak ini.

beli undi
black out
larikan peti undi
bawa masuk peti undi yang bukan dai pusat mengundi
pengundi dari negara bangladesh, indonesia
undi pos yang meragukan

apa yang mereka ketagih sangat pada kuasa memerintah negara andai saja sudah tidak mampu mentadbir dengan baik??

serahkan lah pada yang layak. janganlah dilaksanakan pelbagai muslihat dan tipu daya untuk dapat seboleh2nya kuasa memerintah.

andai sahaja mereka tahu hukum menipu dalam sesuatu perkara. apatah lagi dalam pemilihan pemimpin sesebuah negara. 

Para pejuang kebenaran semua husnuzzon pada percaturan Allah.
pasti punya hikmah di sebalik segalanya.
dan juga saatnya untuk bermuhasabah.
mungkin saja dek kerana dosa para pejuang menyebabkan kemenangan ditangguhkan.

Makanya, Allah menangguhkan kemenangan bagi kita. kerana Allah Maha Mengetahui bilakah kita sudah mampu untuk merasai kemenangan itu atas segala usaha, serta pergantungan kepada-Nya.

Mendengar taujihat Tuan Guru Presiden PAS, Tok Guru Haji Hadi Awang, bahawasanya, kemenangan itu dekat bilamana besarnya ujian.
seolahnya bila si ibu sudah sakit yang amat untuk melahirkan, maka saat itulah kelahiran bayi yang ditunggu-tunggu.

Semoga aku berkesempatan bekerja bersama-sama pejuang Agama ini dan menikmati saat indahnya kemenangan itu. ALLAHUAKBAR!!!

Bismillahirrahmanirrahim

coretan yang sudah lama kutinggalkan...bertahun mungkin...
kali ini aku mungkin lebih banyak mencoretkan pengalaman hidup di saat ini agar ianya menjadi kenangan dan pengajaran buatku di hari tua kelak.


Tahun 2013, saat ini, tinggal seminggu sahaja untuk aku menghadiri kelas pengajian di UIAM sebagai pelajar Ijazah Tahun Akhir.
Allah.. tahun ini, sem ini sangat berharga..pelbagai yang kutempuh...
sangat aku tidak tersangka akan percaturannya begini..
Alhamdulillah, mematangkan diri ini..

Allah mentaqdirkan aku memegang beberapa taklifat, antaranya Timbalan Exco Majlis Dakwah & Kebajikan GAMIS 2012/2013, subcom SI SRC (PIC Dakwah Council), APM Usrah Muzikal, Raisah PR UPTA.
Aku juga mengambil peluang mengajar di beberapa tempat bagi menampung pembelanjaan sepanjang pengajianku ini memandangkan aku sudah tidak mengambil pinjaman PTPTN... bila dikira-kira balik, ada lah dalam 5 tempat.

Perancanganku untuk menyertai pengajian pendek di Mesir bersama sahabatku Masturah kini hanya kusimpan dalam hati.. meskipun perancangan itu sudah dirangka sebelum menjadi pelajar tahun akhir lagi. Kuakui, amanahku di Malaysia ini masih banyak lagi, terutamanya pada GAMIS. sudahnya, Masturah pergi bersama batch adik-adik.. sedih la jugak.. T_T

Sungguh aku berdoa, semoga Allah mentaqdirkan yang terbaik utk kehidupan ini, baik dari segi pengajianku, kerjayaku, rezekiku, jodohku, dan terutamanya IMANku.

sampai sini dulu.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...