8.25.2008

solat Jumaat
bismillahirrahmanirrahim..


Assalamu'alaikum w.b.t
sejuk hati memandang pabila melihatkan umat Islam yani kaum adam berpusu-pusu ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat...alangkah imarahnya masjid..alangkah indahnya suasana ini apabila hari tersebut dihidupkan dengan amal ibadah, seolah-olah syiarIslam itu begitu terpancar sinarnya..Subhanallah.
tapi, aku pelik...aku hairan, masih ada lagi umat Islam yang tidak mengambil pandang akan kepentingan solat ini.. yang mana antara syarat-syaratnya ialah mesti dilakukan di masjid, berjemaah, di waktu zohor dan yang pastinya hanya pada hari Jumaat.. aku memerhatikan suasana pada ketika itu..bukan bermaksud ingin cuci mata..tetapi ingin menghayati hikmah disbalik pensyariatan solat Jumaat..dalam ketika itu..aku melihatkan ada beberapa lelaki yang baru sampai ke masjid di kala saat imam sudah hampir memberi salam..ada yang apabila tak sempat, dengan agak selambanya, dan mungkin terselit sedikit rasa hampa..Wallahua'alam, menjejakkan kaki pulang... namun, ada juga yang terkocoh-kocoh berlari-lari anak ingin mengejar imam.. ntah sempat atau tidak..doaku semoga mereka sempat berimam..


dalam pada tu jugak, aku melihat seorang pak guard menaiki motorsikalnya..ntah baru pulang dari mana..tapi, orang masjid tak habis solat lagi..ya, hal ini acap kali aku lihat apabila berada di luar, ramai polis seenak-enaknya menjamu selera di kala orang ramai berpusu-pusu menuju masjid. ada pulak polis yang 'baik hati' menjaga lalu lintas..huh...ntahla...
aku merasa malu dengan kaum adam yang begini...di kala orang umat Islam menunaikan solat Jumaat, mereka terang benderang menunjukkan yang mereka tidak solat Jumaat..apa tidak ada sekelumit rasa MALUkah di hati?? mereka bukan lelaki kah?? cacat 3 anggota deria ke??


mungkin ini kerana hati itu sudah mati..wallahua'lam.


ada lagi yang kuperhatikan.. sehabis sahaja imam habis memberi salam.. kaum adam ini kebanyakannya meninggalkan imam berzikir dan berdoa keseorangan bersama makmum-makmumnya yang cintakan zikir dan doa bersama-sama imam.. kenapa ye begitu?? aku ingin mencari jawapannya.. apakah mereka begitu kesuntukan masa?? apakah mereka punyai hal yang lebih penting berbanding mengaminkan doa yang dibaca oleh imam?? aku cuba untuk husnuzzon..tapi, bagiku, berdoa sebentar, mengaminkan doa imam, bukanlah mengambil masa yang panjang..malah bagi diriku, aku suka angat nak mengaminkan doa imam. itu saat-saat yang ditunggu... asyik baca doa sendiri jerr selalunya... doa orang lain pastinya mendoakan perkara yang lain juga..
wallahua'alam... itu hanya luahan hati yang kurang berpuas hati dengan keadaan yang berlaku di depan mata..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...