2.21.2009

~NIKMAT~

Bismillahirrahmanirrahim
Sem ni hampir menutup tirainya...exam final beberapa hari lagi..
makanya...di saat inilah ramai yang mengambil peluang untuk meraikan teman2 yang akan pergi melanjutkan pelajaran ke Gombak..
Termasuklah diriku...
Minggu ni sahaja ada 3 AGD(Annual Grand Dinner) menjemputku... ( tapi, orang lain myb ada yang nk dekat 10 kowt..)
huhu..bukanlah AGD apa sangat..
Aku terasa seronok...umpanya diraikan.. yerr... biasalah, pada waktuku, kamilah yang bertungkus lumus untuk menganjurkan sesebuah program... tapi, kini, apabila dah ada junior2 yang menggantikan tempat kami, mereka pulakla yang buat kerja..

AGD pertama- Anak Negeri
AGD kedua- "Slumber Party"...by my Junior Roomate..untuk kakak2 Senior depa
AGD ketiga - Entrepreneur's Club..


Seronok...bahagia tatkala dilayan umpama orang besar...berdarjat tinggi..huhu... senior je pon nak katanya.... di saat melangkahkan kaki ke majlis AGD ni...ditunjukkan tempat duduk... makanan sudah sedia terhidang di depan mata... ada tu pulak... diberi topi party untuk dipakai sempena malam tu...slide show sudah tersedia pasang. tinggal nak main jer... SubhanAllah...nikmatnye....nikmat... di akhirnya pulak...diberi cenderahati lagi...huuhh...

di sini, inginku relatekan dengan kenikmatan di dunia dengan kenikmatan di SYURGA nanti.. tidakkah segala-galanya di dunia ni teramat3 sedikit berbanding di akhirat sana??? tapi, itulah yang sering mengalpakan manusia daripada mengingati Tuan kepada nikmat tersebut... Firman Allah:
" maka, nikmat tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?"
(ar-Rahman : 16) Firman Allah lagi dalam surah Ali Imran : 14-15
" dijadikan terasa indah dalam pandangan manusia cinta terhadap apa yang diinginkan, berupa perempuan-perempuan, anak-anak, harta benda yang bertumpuk dalam bentuk emas dan perak, kuda pilihan, haiwan ternakan, dan sawah ladang. Itulah kesenanggan hidup di dunia dan di sisi Allah lah tempat kembali yang baik." " Katakanlah, mahukah aku khabarkan kepadamu apa yang lebih baik dari yang demikian itu? bagi orang-orang yang bertaqwa (tersedia) di sisi Tuhan mereka syurga-syurga yang engalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya, dan pasangan-pasangan yang suci, serta redha Allah. Dan Allah Maha Melihat hamba-hamba-Nya."


SubhanAllah.... seronok tatkala membaca ayat-ayat al-Quran yang menceritakan tentang keadaan dan nikmat syurga.. namun, hati ini tertanya-tanya.. ya Allah.. layakkah aku masuk ke syurga-Mu?? hati ini acapkali lalai... apakah ibadahku selama ini...iIKHLAS?? adakah diterima Allah?? itu belum dikira dengan DOSA-DOSA ku yang menggunung tinggi... Astaghfirullah... betapa kusedar, hinanya hamba ini.... tapi kenapa masih lagi tercalit rasa sombong diri daripada Tuhan Pemilik segala-galanya?? Allah.. Alangkah kotornya diri ini... berdiri di depan-Mu sahaja sebenarnya tidakku layak...
Sesungguhnya.. pintu TAUBAT Allah masih terbuka luas sebelum nyawa ditarik ke kerongkongan... Allah..kurniakan kami kesempatan untuk menghadap-Mu dalam keadaan yang "HUSNUL KHOTIMAH" yakni punyai kesudahan yang baik... AMIN.


*hanya gambar hiasan sahaja*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...