6.12.2009

Currency Qubur

Bismillahirrahmanirrahim

nak ke Mesir perlu ada wang Geneh nyerr
nak ke Ireland kna tukar matawang ke Euro pulak
Nak ke Jepun pun ada wang Yen nya.
Nak ke Singapore yang jiran sebelah Malaysia ni pun kena tukar ke SGD
nak ke seluruh negara pun kena guna matawang negara tersebut...Kalau guna Ringgit Malaysia kat negara lain tak laku la...

Maka, sama juga keadaannya dengan matawang kubur... kena bawa matawang pahala..Wallahua'lam.

6.07.2009

Muaz dan 'Siti Khadijahnya'

Usai makan, umi ada mesyuarat kat stadium...kebetulan ada Malam Kebudayaan, yang sememangnya aku nak sangat pergi. Alhamdulillah, aku berkesempatan untuk menyaksikan hiburan Islam...yang mana menampilkan Muaz, Akil Hayy, Azhan Atan, dan beberapa penasyid lain.
Selepas persembahan habis, aku mengambil peluang untuk bergambar dengan Muaz al-Masar bersama-sama isteri dan anaknya...Dulu, aku nak sangat2 tengok isteri Muaz, Alhamdulillah Allah mengizinkannya...isterinya seorang yang peramah dan cantik. Perkahwinan mereka persis konsep perkahwinan Rasulullah s.a.w di saat mengahwini Saidatina Khadijah...faham2 la yer.

Tahniah pada Muaz...terfikir juga aku, alangkah bahagianya rumahtangga andai isteri seorang yang berbudi, berakhlak, memahami, mendamaikan, pandai melayan suami dan sebagainya yang menyerikan rumah-tangga meskipun tua beberapa tahun, berbanding berkahwin dengan isteri yang umurnya lebih muda,punyai paras rupa, tapi suasana rumah-tangga kucar-kacir dan menyesakkan dada...

Sepertimana yang disabdakan oleh Rasulullah s.a.w, yakni dikahwini wanita itu atas 4 perkara, kecantikan, keturunan, harta dan agama. Maka, pilihlah Agamanya, pasti akan beruntung.
Alhamdulillah...rumah-tangga Muaz, adalah contohnya.

Wallahua'lam.

Menyampah pada Media

Hari pertama berlangsungnya muktamar, aku bertugas sebagai protokol 'payung terjun'... entah apalah tugas yang perlu dilaksanakan...aku buat jelah apa yang ada kerja...tapi, penumpuanku pada hari tersebut pada pihak Media, menolong Kak Fitri di unit Perhubungan & Penerangan.
Tak tersangka, aku berpeluang melihat pihak media membuat kerja di belakang tabir, membuat liputan tentang Muktamar PAS yang sedang berlangsung...dan sempat menyibukkan diri bersama sidang media dengan Tok Guru Haji Hadi Awang pada sesi tengahari, manakala pada sesi petangnya bersama Dr.Hassan Ali.

Tapi, aku tersedar, selepas beberapa perwakilan berucap pada hari ke-2 Muktamar (hari Sabtu), menyentuh sedikit sebanyak tentang pihak media, yang mana mereka banyak memanipulasi tentang kenyataan pimpinan2 PAS.
Mereka tak nak sampaikan apa yang betul dari pihak kita, tapi nak cari apa yang mereka nak.. Menyampah akhirnya aku pada pihak Media ni, yang mana, di saat aku bekerja sedikit sebanyak membantu Kak Fitri menguruskan pihak Media ni, sarapan disediakan, dan hampir sepanjang hari makanan tersedia di bilik yang khusus untuk mereka...tak luak,asal nak dekat habis, diganti dengan makanan lain, tempat yang selesa untuk mereka duduk meletakkan laptop, dapat access internet lagi, siap minta extension lagi...sampai pihak urusetia kena membeli beberapa extension bagi kemudahan media ni...

tup tup...bila tengok berita yang keluar pada keesokan harinya (Sabtu)...huh, beritanya...jauh menyimpang...trukla media ni...aku betul2 tak puas hati...

Tapi, bak kata perwakilan daripada Pahang, katanya, "yang ada kat sini, semua baik2...yang buat berita begitu, ketua pengarang kalian...jadi, masukkanlah ke dalam berita apa yang saya sampaikan ni..." hehe...pandai ustaz tu.

Wallahua'lam.

~Muktamar PAS 55~

Bismillahirrahmanirrahim
Alhamdulillah...Allah memberi kesempatan padaku untuk mengikuti Muktamar PAS kali yang ke-55 secara agak serius...sebab selalunya, pandanganku pada Muktamar sebelum2 ni, aku nampak gerai2 jualan jerr....tau nak shopping jer...
Tapi,kali ni, meskipun begitu, dalam masa yang sama aku agak serba salah...antara masuk dalam stadium untuk dengar atau jaga gerai Muslimat Kawasan Batu...
Tak apalah...Alhamdulillah, ada masanya aku jaga gerai..tapi masaku lebih lebih tertumpu untuk berada di dalam stadium untuk mendengar perbahasan dan ucapan2 perwakilan dan pimpinan.

Pandanganku pada Muktamar PAS kali ini, Alhamdulillah banyak perubahan dan kemajuan seiring dengan perkembangan masa sekarang. Mungkin, dulu orang memandang PAS selalu terkebelakang dari segi teknologi, kemudahan dan sebagainya... Kini, tidak lagi...lebih maju terutamanya dalam bidang IT... dan, aku melihat, para petugas PAS telah ditarbiyah untuk IKHLAS membuat kerja-kerja tanpa mengharapkan upah dan sebagainya...itu secara tidak langsung menjimatkan wang PAS dan boleh digunakan di bahagian yang lebih memerlukan.

Pada malam Jumaattersebut, Menteri Besar Selangor mengajak para perwakilan dan pimpinan PAS untuk makan malam di rumahnya.
Alhamdulillah, aku berpeluang untuk menikmati bersama...ikut umi la katakan...
Makan daging rusa...that is my 1st time. Alhamdulillah, MB Selangor amat2 meraikan kami dan begitu berbesar hati Muktamar kali ini, dibuat di negeri Selangor.
MB Selangor mencontohi akhlak Tok Guru Nik Aziz, yakni, tidak tinggal di rumah kediaman yang disediakan khas untuknya sebagai Menteri Besar...tetapi, tinggal di rumahnya sendiri.

Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...