10.28.2008

~AiDil FitRi~

beberapa hari lagi.. raya akan berlalu...kenangan yang indah kukecapi sepanjang raya ni meskipun seminggu sahaja sempat kukecap kebahagiaannya sebab after seminggu raya.. ada final exam..
alhamdulillah.. Allah mengurniakan aku keluarga yang menenangkan hati..penyejuk mata...
just kekurangan tahun ni..seperti tahun lepas..kakak tidak bersama...masih berada di Mesir... kakak aku tu macam xnak balik jer... siap ajak kami tinggal kat negara Arab lagi... apa-apapun.. kudoa.. semoga Allah masih memanjangkan umur kami sekeluarga untuk bersama-sama berkumpul pada hari raya tahun depan...
wallahua'lam..

~dakwah~

"oleh kerananya seorang daie hendaklah memerhatikan di celah-celah kebaikan yang ada pada orang lain kemudian memupuknya, sehingga celah-celah keburukan yang ada padanya tersingkir dan ia mahu bangkit berdiri melangkah di jalan Islam. tugas seorang da'i seperti tugas seorang pengajar dan doktor yang akan memberikan ubat yang sesuai dengan penyakit yang diderita oleh pesakitnya. tidak masuk akal kalau semua pesakit diberi ubat yang sama, kerana penyakit mereka tentu berbeze-beza satu sama lain."

pesanan seorang sahabat.... ya.. benar apa yang diperkatakan.. selalu yang menghalang segelintir daripada kita untuk berbuat dakwah apabila memandang keburukan pada mad'unya.. Allah.. takutnya untukku menuturkan kata2 pengucapan ini... kerana firman Allah:

"wahai orang yang beriman, kenapa kamu mengatakan apa yang kamu tidak kerjakan?"
itu sangatlah dibenci di sisi Allah jika kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan"
[as-Soff:2-3]

ya Allah.. pernahkah hati ku ini menghidupkan hati yang mati??
jangankan menghidupkan hati orang lain.. hatiku sendiri bagaimana??

acapkali sahabat2ku berpesan.. " hati yang mati x mampu menghidupkan hati yang mati"..
ya benar sekali kata2 itu..
namun.. kini kutemui jawapan yang lain..
tidak semestinya hati yang hidup itu mampu menghidupkan hati yang mati seandainya hati yang hidup itu TIDAK BER'GERAK'.. yakni, tidak menjalankan dakwah.
dan tidak mustahil hati yang mati, bisa menghidupkan hati yang mati, kerana hati yang mati itu BERGERAK melakukan dakwah.. kerana hidayah itu milik Allah.. bukan milik hati-hati ini...
Subhanallah.. aku berguru dengan seorang yang luas ilmunya... aku berusaha untuk tidak mensia-siakannya..
wallahua'alam..

wallahua'lam..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...