4.16.2009

Yang manakah aku???

Dalam kehidupan ini terdapat tiga jenis orang.Orang yang pertama adalah orang yang digelar sederhana.Mereka ini golongan yang mahu hidup dalam keadaan sederhana sahaja.Mereka tidak takut akan kegagalan.Mereka takut kepada kemenangan

.

Golongan ini sebenarnya tahu apa yang dimaksudkan kemenangan.Mereka tahu apa yang perlu diberi untuk mendapatkannya.Mereka tahu mereka perlu memberi usaha yang lebih daripada sepatutnya dalam mencapainya.Ini menyebabkan mereka menjadi penakut

Kalau mereka inginkan sesuatupun mereka akan berhenti di pertengahan jalan kerana telah penat dengan apa yang telah diberikan.Mereka sekadar memulakan dan tidak meneruskannya.

Golongan ini juga mudah terpengaruh dengan persekitaran.Walaupun pada awalnya mereka begitu inginkan kejayaan,tetapi lama kelamaan persekitaran telah menghilangkan semangat mereka.Semangat mereka semakin pudar untuk mencapai apa yang mereka mahu sebenarnya.Mereka terlalu sensitif dengan cakap orang.

Mereka lebih mementing apa yang dikatakan oleh persekitaran.Mereka takut jika mereka bertindak dan berjaya persekitaran tidak dapat menerima mereka.Mereka akan dianggap sebagai orang yang ganjil.Oleh itu,akhirnya mereka memilih untuk hidup secara sederhana sahaja.

Golongan kedua pula ialah golongan kalah.Mereka menerima apa yang berlaku pada mereka begitu sahaja.Mereka menyalahkan keadaan sekeliling yang menyebabkan mereka menjadi sebegitu.Mereka tidak bertanggungjawab terhadap tindakan yang diambil oleh mereka.

Golongan ini mudah dikenalpasti.Kita boleh melihat mereka daripada cara mereka melemparkan kritikan mereka terhadap pemenang.Kita boleh melihat betapa cemburunya mereka terhadap pemenang.

Kebanyakan masa kita boleh mengenalpasti golongan ini berdasarkan cara mereka menghadapi masalah.Golongan ini akan bertindak berdasarkan pemikiran negatif sahaja.Mereka lebih suka melihat kepada masalah daripada melihat kepada jalan penyelesaiannya.

Golongan ketiga adalah golongan pemenang.Pemenang adalah golongan yang mengunakan bakat mereka dengan sepenuhnya.Walaupun bakat mereka hanya sedikit sahaja.walaupun mereka dilahirkan mereka lahir dengan kekurangan bakat itu bukan masalahnya.

Golongan ini sentiasa menambah kemahiran lain mereka.Sedikit demi sedikit mereka dapat menutup kekurangan yang ada pada diri mereka.

Pemenang meletak matlamat dan berusaha untuk mencapainya.Mereka memberi segalanya untuk merealisasikannya.

Anda jenis yang mana? Yang pasti masa untuk untuk berubah kepada yang lebih baik..

di copy paste drpd blog dr.Inspirasi.com

4.15.2009

10 wakil BN kembali ke DUN T'ganu

Sepuluh ADUN Barisan Nasional yang memulaukan DUN Terengganu - susulan rasa terancam dengan mesej ugutan - semalam hadir di persidangan hari ini seperti diarahkan oleh perdana menteri.

Tiga daripada mereka awal pagi semalam membuat aduan polis apabila menerima mesej SMS berbunyi: "baik jangan teruskan niat YB, YB tak sayang nyawa?".

Ugutan tersebut, didakwa daripada seorang pegawai kanan kerajaan negeri, dipercayai berkaitan dengan ura-ura membawa usul undi tidak percaya terhadap Menteri Besar, Datuk Ahmad Said.

ADUN Ajil, Datuk Rosol Wahid, Zakaria Abdullah (Paka) dan Abdul Halim Jusoh (Permaisuri) kembali menghadiri hari terakhir persidangan yang bermula Isnin walaupun pada awalnya bertegas tidak mahu berbuat demikian atas alasan keselamatan nyawa masing-masing.

Selain mereka bertiga, turut hadir bersama jam 9.30 pagi ini: Muhammad Ramli Noh (Tepoh), Mohd Zawawi Ismail (Kuala Berang), Datuk Din Adam (Bukit Besi), Alias Abdullah (Alor Limbat), Ramlan Ali (Jabi), Datuk Seri Idris Jusoh (Jertih) dan Mohd Pehimi Yusof (Kota Putera).

Walaupun menafikan berniat membawa usul undi tidak percaya terhadap menteri besar, kumpulan ini tetap mendakwa mereka hilang keyakinan terhadap Ahmad.

Datuk Seri Najib Razak mengarahkan kesemua ADUN itu kembali menghadiri sidang dewan dan juga menafikan pemulauan tersebut satu krisis di Terengganu.

Dalam sidang media, Ahmad memaklumkan bahawa beliau telah berhubung dengan Najib mengenai isu terserbut dan akan bertemu timbalan perdana menteri dalam masa terdekat.

Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam berkata beliau ingin menemui Ahmad untuk mendapat gambaran sebenar mengenai kemelut politik yang melanda kepimpinan BN negeri itu sekarang.

Ahad lalu, Muhyiddin menerima rombongan sekumpulan ADUN BN negeri itu yang tidak berpuas hati pada menteri besar mereka.
Malaysiakini


****** mereka (BN) mendakwa kerajaan PR Perak telah dibubarkan kerana punyai unsur tidak percaya antara Dun. Tapi, itu semua tidak berlaku.
****** Nah!!! Amik wahai BN!! Kini org dalam sendiri buat sebegitu,bergaduh dan ugut sesama sendiri... ini baru hal dalam rumah tangga... Kat luar dgn orang luar apa cite pulak??? Wallahua'lam.
~POLITIK itu HELAH~

One Malaysia =/=PAS 4 ALL

ONE MALAYSIA =/= PAS 4 ALL


Kata Tok Guru Nik Aziz pada suatu ceramah semasa di Bukit Gantang...
Najib nak laksanakan One Malaysia.. kenapa baru sekarang??? sedangkan PAS dah mulakan dulu. "PAS 4 ALL"

ONE MALAYSIA
Pasti orang UMNO orang pertama yang akan membantah slogan ini, kerana mereka hanya mementingkan hal-hal MELAYU sahaja. tak gitu???

Apa yang ada pada Melayu??
Naiknya Melayu kerana Islam.
Andai ditinggalkan, apa yang ada???

Wallahua'lam.

4.14.2009

Duri Dalam daging UMNO

Bismillah..

dah lama kukira tak mencoretkan lakaran qalam yg berawang-awang di minda..

Inginku berkongsi sedikit pengalaman sepanjang kuturun ke po59 yg lepas... suatu pengalaman yg memberi byk pengajaran. "DURI DALAM DAGING"
agak menyampah tatkala melihat makcik2 dan beia2 UMNO melintas dihadapanku dengan payung UMNO, bendera dan sebagainya... tapi, kusorok perasaan tersebut dengan... " Assalamu'alaikum makcik... dah makan???" huhu... bajet baik arr... Sesekali...makcik tu berhenti di hadapanku, lantas, kubersembang sedikit sebanyak dengannya.. apa yang dapat kupetik secara kasarnya daripada persembanganku dengan makcik-makcik UMNO ni,makcik2 ni bertugas je, ada duit orang nak bagi, amik je kan... buat kerja.. tapi, di sebaliknya.. pandailah mereka menilai mana yang baik dan buruk, terutamanya masa mengundi nanti.. hua3... aku tergelak kecil dalam hati... Alhamdulillah... kubangga punyai petugas begitu dalam UMNO.. mabruk2 UMNO! kau telah ajar apa itu WANG di mata petugasmu... Namun, mereka tetap punya AKAL!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...