8.03.2009

Aku di sebelah

Bismillahirrahamnirrahim..
sakit leherku melihat persembahan dengan duduk di mengiring bersebelahan dengan pentas..
lantas aku menukar tempat duduk yang menghadap pentas...
Alhamdulillah..puas...meskipun aku pergi tanpa sahabat-sahabat di sisi...mereka masih setia di tempat duduk lama...ah...aku tak kisah...asalkan dapat saksikan konsert dengan selesa sudah mencukupi supaya hiburan dan pengajaran tu dapat kunikmati sebaik mungkin...

Kebetulan...aku duduk di sebelah adik ni....
aku ringankan mulut untuk bertanya
"mana ayah??"
-"tak ada"
"mak?"
-"semua tak ada"
"ooo...semua kat rumah ke??? datang dengan sape ni?"

Tiba-tiba, ada adik perempuan di sebelahnya mencelah, "dia anak yatim, saya pun anak yatim, dia baru lagi, saya dah lama dah."

Astaghfirullah...agak terpana aku mendengarnya...ya Allah...maafkan akak ye dik, bertanya soalan yang tak sepatutnya.

dalam pada itu,sambil-sambil menikmati hiburan, aku mengeluarkan keropok sira yang kubeli petang tadi...lantas, beberapa adik-adik anak yatim ni kali pandangan kepadaku....
terdetik di hatiku, mesti adik-adik ni nak....
kubuka bungkusan tersebut dan kuagih-agihkan kepada mereka...
namun, ada pihak yang kurang senang, yakni adik perempuan tadi....


aku hulurkan juga pada adik tu, namun, ditolak meskipun berkali-kali kuhulurkan. tak mengapalah...kelihatannya memang tak nak... aku mengembalikan pandanganku ke hiburan.

Seketika kemudian...kumerasakan persembahan utama daripada kumpulan nasyid yang kugemari akan muncul lambat sedikit...lantas kuambil keputusan untuk menunaikan solat isya' dulu...dan kupesan pada adik tu, "jagakan beg akak yerr", adik tu hanya menjawab dengan anggukan.

Usai menunaikan solat kukembali,...ah, aku dah terlepas beberap persembahan nasyid. tapi tak apa, kumpulan Soutul Harakah belum lagi.

Tiba-tiba adik perempuan tadi bertanya, "akak, pergi mana tadi?'' Aku menjawab, ''solat tadi'' dan kuhadiahkan senyuman padanya. Terdetik di hati ingin bertanya apakah dia tak ingin menunaikan solat, tetapi kusimpan shaja...entah kenapa.

Ada juga beberapa soalan kutujukan kepada adik lelaki di sebelah...

-dah mengaji? -ada ustaz yang ajar mengaji?

Tatkala di akhir persembahan, ramai orang menghadiahkan tepukan yang gemuruh kepada kumpulan nasyid tersebut. terus, adik perempuan tu bertanya padaku... ''kak, boleh ke tepuk tangan macam ni?'' dia menemukan kedua belah tapak tangannya.

kumenunjukkan cara tepukan yang sepatutnya, tahu-tahulah kot nah.

Apa yang kuperhatikan pada adik-adik ni, mereka kelihatan ingin mendekatiku, ingin mengenaliku. Alangkah seronoknya andai aku dapat berkhidmat untuk mereka, mengajar mereka kenal Agama...Allah...apa yang kulihat, mereka seperti kehausan kasih sayang dan ilmu...teringin sangat kudekati dan memahami mereka...

Wallahua'lam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...