12.05.2008

sem 2 tahun 2 ( FINAL @ NILAI)

Bismillahirrahmanirrahim..
lama sungguh rasanya tidak ku coretkan lakaran minda yang berterbangan sana sini...

meskipun mungkin agak terlambat untukku mengatakannya sekarang... tapi.. aku nak bagi tahu gak...

sem 2 tahun 2 telah beberapa minggu sudah kumulai..bersama sahabat2 perjuangan dan teman2 belajar.
doa-doakanlah kami...aku, sahabat2ku berjaya melepasi sem ni dan berlepas ke Gombak untuk melalui satu peringkat menuntut ilmu yang lebih mencabar dan menuju ke tingkat yang lebih tinggi.insyaAllah...tapi.. dalam masa yang sama..moga, 2 tahun foundation kami ni..tidak sia-sia.. dan insyaAllah ilmu yang didalami lekat di hati dan minda serta diamalkan, insyaAllah.

ustaz pernah mengingatkan.. kamu ni, belajar bukan untuk diri sendiri, tapi untuk orang lain..
sepertimana yang pernah disabdakan oleh Rasulullah s.a.w :
" sampaikanlah dariku walau 1 ayat."

APAKAH AZAMKU UNTUK SEM BARU NI??
- Aku nak tambahkan ILMU..bukan untuk dilepaskan atas kertas jerr.. kalau boleh.. apabila diminta untuk diberi tazkirah.. aku boleh berkongsi bersama sahabat2..kerana.. aku begitu merasai keseronokan dan ke'bertuah'an belajar ilmu agama ni... selain itu.. agarku merasa yakin untuk beramal..insyaAllah..

apa subjek yang aku belajar untuk sem ni?? ini dia..semuanya menarik~
1) Hadharah Islamiyyah- bukan Islam Hadhari..=) -- ustaz kata..kena baca 20, 30 x.. baru boleh faham.. kalau tak paham2 gak.. kamu kena balik sekolah menengah..
2)Fiqh wa Usuliha- susah skit nak faham..hmm..tapi.. best.. antara subjek yang aku selalu mengajukan soalan kat ustaz.. kalau tak tanya, rasa x puas..huhu~
3) Hadith wa Syarhiha - ni belajar banyak ilmu hadith.. dan tafsirannya.. baik hadis yang pernah kudengar.. atau tidak.. dan yang pasti..kena hafal...hmm.. meskipun aku ni bukan otak menghafal.. tapi, inilah masanya...huh.. akhirnya.. aku kena hafal gak..
4) computer - meskipun selalu menghadap komputer dan laptop.. tapi, ilmu ini amat2 luas..banyak benda yang perlu dipelajari.
5) Creative and Critical thingking(CCT) - ada sahabat yang mengumpamakannya- Critical Kerinting..huhu.. main2 pulak dia.. memang banyak yang perlu dipelajari..lebih2.. ilmu berfikir.. most of us ( Malay) are very LAZY to think..is it??
6) Introduction to Human Science - banyak cabang2nya.. meskipun hanya INTRODUCTION.. ni pun jenuh nak kena menghafal nota.. tapi, best.. coz apabila di akhir setiap tajuk, pasti akan dikaitkan dengan Islamic Perspective.. itulah UIA..

dan... boleh dikatakan.. aku ni cepat bangat sih mengantuk.. syaitan jeles aku belajar la tu ..Astaghfirullah... kawan2 lain.. tak derla nampak sekerap aku menguap.. gi mana sih?? Wallahua'alm.. sahabat aku nasihatkan.. " minumla kopi RADIX!! untuk kecerdasan.. ada 7 herba".. huh... sempat kempen lagi.. tapi.. takper2.. aku usahakan.. demi kejayaan di masa mendatang...

okeyh..ni posting ku untuk masa terdekat.. meskipun tiada sebarang ilmu yang dapat kukongsikan.. hanya ingin mencoretkan isi-isi minda agar blog ni tidak tinggal usang begitu saja..
Wassalam..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...