3.27.2009

Sebentar deh...


Iinsya-Allah, buat beberapa hari ini, aku akan berkampung dan berkempen di Bukit Gantang. Mungkin akan ada lagi saudara anonymous yang akan mempertikaikan itu ini.... Jawapannya, ikuti pesananku dalam posting 'menJaWaB'.

Doakan kemenangan PAS di sana.

Pakat2 ramai turun beri sokongan dan turut sama berkempen demi perjuangan Islam.

bak kata bakal mantan Presiden UMNO, " Hidup Melayu!!"
tapi, dalam perjuangan PAS ini, xmain la laungan2 tu... apa yang ada???

" HIDUP ISLAM!!!" itulah yang sepatutnya kerana janji Allah, Islam itu kekal hingga ke akhirnya... dan Islam itu pasti akan MENANG!

TAKBIR!!! ALLAHUAKBAR!


Wallahua'lam.

3.26.2009

menJaWaB


BismillahirrahmanirrahimSemoga Allah menggolongkan kita di kalangan hamba-hamba-Nya yang diberi TAUFIQ & HIDAYAH- Nya.. Amin.
Demi menjawab persoalan yang ditimbulkan oleh saudara anonymous,


-apakah dalam PAS tidak punya corruption?


kalau ada corruption, SPRM ada, dulu BPR, tambah2 PAS, mesti meletup
-adakah tanpa UMNO, Malaysia TIDAK MUNGKIN mencapai kemerdekaan??


yg kita dapat kemerdekaan, adalah hasil perjuangan Ulamak PAS yg tidak mahu tunduk di bawah pemerintahan Inggeris yg tidak Islam. Pembawakan PAS ini dari dulu hingga kini sama shj, iaitu mahu daulatkan Islam...berperit halau British untuk nak daulatkan Islam, maka beberapa buah negeri yg kuat pegangan Islam bermatian menghalau British, dan berjaya halau British..alih2 UMNO ni setuju nak merdeka dgn perlembagaan Lord Reid.


Inilah pukulan kekalahan UMNO.
-apakah PAS tidak boleh membangunkan negara?.


Bagilah PAS perintah, boleh bangun negara lebih baik dari UMNO.


Banyak yg PAS cadang telah dilaksanakan oleh PAS dan Kerajaan BN meniru dlm senyap. Kalau tengok yg baik2 Kerajaan announce...itu semua desakan PAS.


cth: penurunan harga minyak. Cuti Sabtu Ahad /Jumaat Sabtu , PAS Kelantan mulakan.
Banyak benda yg PAS buat lebih awal...UMNO selamanya lambat nak faham...
yg lain2 tu, x ingat apa soalannya
********************
ini adalah hasil drpd pengkajian dan fakta sejarah.. yang memang telah diakui. Maaflah Saudara anonymous...nampaknya saudara tak membaca dari dulu, kerana hal-hal ni dah lama dulu terbongkar.... atau tidak banyak keluasan bahan yg dibaca.
Rasanya tidak perlu panjang bicara, saudara gunakan aqal guna mencari fakta yg benar... gunakan masa guna mengkaji sejarah kemerdekaan dari sumber yg sohih


gunakan tenaga bagi menggali ilmu dan pembelajaran


gunakan wang untuk berbakti kpd Islam


gunakan sumber maklumat yg sohih untuk memandaikan diri.
gunakan waktu-waktu mlm untuk mohon Allah sayangi diri saudara. mohon petunjuk Allah agar saudara mendapat kebenaran yg hakiki.
Itu antara pesanan saya. Kalau inipun saudara fikir salah, baik gali lubang kubur dan mohon keampunan Allah.

3.23.2009

Politik Wang & UMNO

Bismillahirrahmanirrahim..
Kulihat kini, UMNO bagaikan tiada harapan untuk menang dalam pilihan raya... semua rakyat Malaysia dah tahu tentang sikap terkutuk mereka samada dalam parti mahupun di luar parti.. yang mana, RASUAH merupakan sebahagian daripada darah daging mereka.

tatkala kutonton berita, Ya Allah...malu benor aku tengok beberapa pimpinan UMNO ditangkap kerana dikaitkan dengan tuduhan RASUAH.. Lantaran itu, ada yang diberi amaran dan ada yang dilarang untuk bertanding dalam pemilihan sebagai pimpinan dalam Perhimpunan Agung UMNO pada 24 mac 2009.

Terfikir aku...bagaimana mereka puak-puak UMNO ni nak mentadbir parti ini, ramai yang mengamalkan amalan KOTOR ini sebagai salah 1 taktik bagi mendapatkan jawatan dalam parti ni. Apa yang ada pada jawatan dalam parti UMNO ni?? Pastinya, nama dan harta sudah menunggu di depan.. hmm.. adakah sebenarnya,punyai niat mulia di sebalik itu??? apakah mungkin ada yang ingin menegakkan kebenaran di tengah-tengah kebatilan??? Wallahua'lam.

Kalau nak dibandingkan dengan PAS, memang jauh langit dan bumi...

aku masih pelik...kenapa UMNO masih lagi punyai penyokong sedangkan semua tahu parti ini banyak mengamalkan salahlaku dan penyelewengan... sedangkan PAS begitu telus dalam memperjuangkan perjuangan Rasulullah s.a.w demi menegakkan Islam tercinta...

Semoga Allah membuka mata hati kalian.

Pilihan~ yang mana 1 ??

manakah akanku pilih??


Pengajian pondok di Kelantan

pengajian pondok di Baitul Qura'

kempen di Bukit Gantang

pergi cfs IIUM Nilai dan bermalam di situ

Halaqah Online- silibus Kitab pondok, lantas merealitikannya di dunia sebenar,buat di UKM.

cari kerja

dok rumah buat kerja-kerja rumah.


ke mana?? yang mana??

kalau boleh, aku nak SEMUA.tapi,agak mustahil.. semuanya akan berlangsung dalam tempoh2 yang terdekat. Keizinan umi abah lagi... aku ni pandai2 je nak buat keputusan sendiri... tak minta permission umi abah... Last2, bila ditanya, umi jawab.. dok rumah jelah..cuti2 ni la masanya nak duduk kat rumah.. hua..penat je merancang..

akanku usaha untuk mencari mana sebenarnya yang terbaik...

Ya Allah.. lorongi aku, yang mana adalah yang terbaik untukku pilih, dan cara yang terbaik untuk mendapatkannya dan melaksanakannya serta dipelihara daripada sebarang musibah dan perkara keji dan mungkar..kerna ku tahu..sesungguhnya IMAN itu, yazid wa yanqus...yakni bertambah dan berkurang..

Aku mesti mengisinya dengan makanan-makanan rohani...

Makanya, sebab itulah aku merancang aktiviti-aktiviti di atas...

Namun, tidakku tahu, apakah akan tercapai impian dan apakah terlaksana apa yang ku rancang... Wallahua'lam.


Muslimat Dan Perjuangan

Bismillahirrahmanirrahim

tergesa-gesa kubersiap..nak ikut umi pergi Pejabat Agong PAS Pusat di Jalan Raja Laut.
Ya, apa tidaknya.. umi kata Dewan Muslimat Pusat menganjurkan (lebih kurang) wacana bersama isteri asy-Syahid Abdullah Aziz Rantisi yang merupakan pimpinan HAMAS yang telah syahid pada April 2004.

Apa yang mengagumkan, di saat berita mengenai pemergian asy-syahid syeikh Abdullah Azizi Rantisi digemparkan, isterinya ditanya oleh pemberita apakah perasaannya tatkala itu.. Beliau mengatakan bahawa beliau begitu terkilan... kerana apa??? kerana tak dapat SYAHID bersama-sama dengan suaminya.. kerana ketika suaminya hidup, beliau berkata mereka akan bersama-sama berjuang sehingga syahid.

SubhanAllah... Aku kagum mendengarnya.

Kini, aku berdepan dengan muslimat tersebut.. Pn Raiya..(xsilap)
begitu mesra ketika disambut oleh para muslimat yang hadir.. katanya, beliau bersama rombongannya baru pulang daripada perjumpaan bersama muslimat JIM. dan dengar kata lagi, pagi tu, bersama Aman Malaysia, masuk dalam tv9 kot..
huh...memang sibuk sungguh...

aku berusaha mendapatkan tempat di hadapan untuk mendapatkan zouq jihad tu...
berusaha untuk memahami Bahasa Arabnya... tapi, sapela aku... faham sikit2 je.. Alhamdulillah kak Fitri dijemput sebagai penterjemah dalam majlis tu.. faham dan sampai jugakla roh perjuangan tu pada diriku... insya-Allah.

Kini, terbuka mataku... muslimat begitu penting dalam perjuangan Islam. bukan semata pembantu, atau sayap kiri muslimin sahaja..
Muslimat juga merupakan one of the most important part in this 'perjuangan'.

Banyak yang kupelajari daripada ucapannya yang penuh bersemangat..
inginku kongsikan bersama kalian duhai pelayar yang budiman.. khususnya para muslimat agar bersama-sama kita merasai roh perjuangan untuk menegakkan Islam yang tercinta...


"Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.Segala pujian dipanjatkan kepada Allah swt dan solawat serta salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad saw.
Saya rasa begitu gembira dan rasa begitu dimuliakan atas jemputan dan sambutan kalian pada hari ini.Saya berdoa semoga Allah memberi kita peluang untuk menjejakkan kaki di bumi Aqsa dan sentiasa berada dalam lembayung rahmatNya.


Sebentar tadi,Timbalan Muslimat PAS telah menyentuh berkenaan Palestin,penderitaan yang kami lalui dan ingin mengetahui bentuk sumbangan apakah yang wajar dihulurkan oleh anda selain kewangan serta tidak lupa menyebut nama beberapa orang daripada syuhadak Palestin yang wajar ditauladani seperti Ummu Nidal,Fatimah An-Najjar dan Ukht Nusyaibah.
Namun,saya merasakan wanita pejuang Islam pada zaman dakwah Rasulullah SAW adalah lebih layak dijadikan suri tauladan oleh kita melihat kepada pengorbanan yang mereka curahkan untuk Islam.Antaranya adalah:

1) Sumayyah bintu Khoiyat
Beliau begitu tabah dan thabat mempertahankan kesucian kalimah tauhid لااله الاالله walaupun diseksa oleh musyrikin dan akhirnya mendapat martabah syahid di disisi Allah SWT sehingga Rasullah SAW sentiasa memuji-muji kesabaran yang ditonjolkan oleh Sumayyah dan keluarganya dengan mengungkapkan"صبران ال يسير" yang bermakna bersabarlah seperti keluarga Yaser.


2) Asma bintu Abu Bakar
Beliau telah diamanahkan oleh Rasulullah SAW untuk membawa makanan ke gua Tsur iaitu tempat persembunyian baginda dan Abu Bakar ketika peristiwa hijrah.Baginda sempat berpesan kepada Asma agar tidak sekali-kali membocorkan rahsia lokasi persembunyian baginda kepada sesiapapun.Dengan keikhlasan hati,Asma telah sanggup memikul tanggungjawab yang sungguh berat ini meskipun mengetahui risiko yang begitu tinggi menanti beliau.Beliau telah diberi keberanian oleh Allah untuk mempertahanhan rahsia meskipun ditampar oleh orang musyrikin ketika disoal siasat.


3)
Ummu Amarah
Nama sebenar beliau adalah Nusaibah bintu Ka'ab.Meskipun seorang wanita,beliau tidak ragu-ragu meminta izin daripada Nabi Muhammad SAW untuk turut sama menghunus pedang bersama kaum lelaki lain di medan perang demi membela Nabi Muhammad SAW dan perjuangan Islam.Nabi tidak mensia-siakan semangat yang ditonjolkan oleh beliau,jauh sekali untuk mengatakan,"Tempat perempuan hanyalah di rumah sahaja."Sebaliknya, Nabi Muhammad SAW telah memberikan kata perangsang dan motivasi kepada beliau.Ini membuktikan bahawa wanita juga tidak diperkecilkan dari menyahut tuntutan jihad fi sabilillah di dalam Islam.


4) Rufaidah Islamiyah
Beliau telah merawat para mujahid yang cedera ketika berperang di jalan Allah sehingga dinobatkan sebagai doktor pertama dalam Islam.

5)
Ummu Salamah
Ummu Salamah telah memberi cadangan yang bernas sebagai jalan keluar kepada Nabi Muhammad SAW dalam Peristiwa Hudaibiah ketika sahabat tidak bersetuju untuk kembali ke Madinah dan mengerjakan haji pada tahun berikutnya.


6) Khansa'
Beliau merupakan ibu yang telah menyuntik semangat jihad kepada kesemua anak beliau untuk terjun ke medan perang.Akhirnya,kesemua putera beliau mendapat syahid di sisi Allah.

Inilah barisan pejuang Allah di kalangan wanita yang sepatutnya kita hayati dan tauladani segala jerit-perih mereka dalam mempertahankan agama Allah SWT.Kami wanita Palestin pula menerima tarbiyah langsung daripada Assyahid Syeikh Ahmad Yasin.Memetik kalam beliau,
"Didiklah kaum wanita dengan thaqafah islamiyah.Maka dia akan mendapat syahid.Didiklah meraka melakukan gerakkerja Islam serta menceburi pelbagai skop kerjaya meskipun menjadi seorang guru,doktor,jurutera dan lain-lain"

Kami telah dilatih dengan tarbiyah Islam sejak 20 tahun lalu.Ada yang menyangka kami wanita Palestin menjadi kuat dan tabah hanya setelah diuji.Seandainya tiada peperangan berlaku di Palestin,nescaya kami tidak setabah ini.Saya menyangkal dakwaan ini kerana sebelum Palestin ditimpa musibah peperangan senjata lagi,kami terlebih dahulu diuji dengan perang saraf dari pihak luar.

Tetapi apa yang menguatkan kami adalah kerana menghayati firman Allah yang menyentuh tentang pertentangan di antara yang hak dan yang batil:

1) Ayat yang menjelaskan kebatilan,
يريدون ليطفئوا نورالله بافواههم والله متم نوره ولوكره الكافرون""
"Mereka sentiasa berusaha hendak memadamkan cahaya Allah (agama Islam) dengan mulut mereka, sedang Allah tetap menyempurnakan cahayaNya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian)." (As-Sof: 8)

2) Ayat yang menjelaskan yang hak
وارسل رسوله بالهدى ودين الحق ليظهره على الدين كله ولوكره المشركون""
"Dia lah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad s.a.w) dengan membawa hidayah petunjuk dan agama yang benar (agama Islam), supaya Ia memenangkannya dan meninggikannya atas segala agama yang lain, walaupun orang-orang musyrik tidak menyukainya." (As-Sof:9 )

Sesungguhnya Rasulullah SAW telah menyampaikan risalah Allah kepada kita dengan memperjelaskan pertentangan ketara di antara yang hak dan batil.Kita sebagai umat Islam seharusnya menzahirkan Islam itu dalam diri dan mencerminkan Islam pada perlakuan.Kita wajib berpegang dengan kuat kepada ajaran Islam untuk mendepani ujian getir dan cabaran.Janganlah kita hanya bercita-cita meraih redha orang-orang kafir laknatullah."


Alhamdulillah...tu baru sikit yang diucapkannya.. panjang lagi.. kalau ada kesempatan masa dan mood, insya-Allah akanku post kan dalam ni..Wallahua'lam..

** syukran buat kak Fitri atas terjemahannya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...